Curățare umedă vs curățare chimică normală
Majoritatea unităților de curățare uscată (dry cleaning) folosesc percloretilenă (PERC) pe post de solvent în procesul de curățare chimică. PERC este un compus organic sintetic și volatil (VOC), care prezintă un risc pentru sănătatea oamenilor și pentru mediu. Contactul minim cu PERC poate cauza amețeală, dureri de cap, stări de somnolență, greață, precum și iritații respiratorii și ale pielii. Expunerea prelungită la PERC a fost asociată cu afecțiuni ale ficatului și rinichilor, precum și cancer. PERC a fost identificat ca o substanță „probabil” cancerigenă pentru oameni prin Propunerea 65 a statului California.
PERC poate pătrunde în organism prin contaminarea apei potabile, expunere la nivelul pielii, sau, cel mai frecvent, prin inhalare. Acest fapt reprezintă un pericol pentru sănătate și mediu nu doar în cazul lucrătorilor din activitatea de curăţare chimică, ci și în cazul clienților care duc acasă îmbrăcăminte îmbibată cu PERC. Agenția de protecție a mediului din SUA (EPA) a constatat faptul că îmbrăcămintea curățată chimic cu PERC poate crește nivelul acestei toxine într-o locuință, mai ales în camera în care sunt ținute hainele. Mamele care alăptează și sunt expuse la PERC, îl pot elimina în lapte, expunându-și astfel copii la risc. PERC nu este periculos doar pentru oamenii care lucrează în unitățile de curăţare chimică, sau care duc acasă îmbrăcăminte curățată chimic. PERC poate de asemenea să pătrundă în aer, apă și sol în timpul proceselor de curățare, purificare și eliminare a deșeurilor.
Pe de altă parte, curățarea umedă (wet cleaning) reprezintă o metodă care folosește mașini de spălat și uscătoare controlate de calculator, detergenți și agenți de întreţinere biodegradabili, precum și diverse tipuri de echipamente pentru călcat și rearanjare, care pot fi specializate pentru diverse tipuri de fibre și materiale. Solventul în cazul curățării umede este apa. Cel mai important aspect în cazul curățării umede de succes este reprezentat de experiență și cunoașterea diverselor tipuri de materiale și metode corespunzătoare de finisare a confecțiilor de către operatori.
Conform Agenției de protecție a mediului din SUA (EPA), curățarea umedă este cea mai sigură metodă profesională de curățare a confecțiilor. Nu folosește substanțe chimice periculoase, nu generează deșeuri periculoase, iar procesul nu poluează aerul și reduce potențialul de contaminare a apei și a solului. Detergenții specializați și agenții de întreţinere folosiți în procesul de curățare umedă sunt mai puțin agresivi decât produsele pentru uz casnic. Toate produsele sunt deversate în canalizare și sunt procesate cu ușurință de către unitățile locale de tratare a apei uzate.
Având în vedere grija noastră pentru mediu, BriteClean a luat decizia de a investi în această tehnologie, iar acum oferă singurul serviciu de curățare umedă din județul Timiș. Iar pentru a asigura calitatea produsului finisat, echipamentele specializate de curățare umedă, precum și procesele asociate de curățare sunt certificate Woolmark.